Почит към покойния патриарх отдаде и кметът на Община Ловеч Корнелия МариноваДнес, 6 ноември 2022

...
Почит към покойния патриарх отдаде и кметът на Община Ловеч Корнелия МариноваДнес, 6 ноември 2022
Коментари Харесай

В Троянския манастир отбелязаха 10-годишнина от кончината на патриарх Максим 

Почит към покойния патриарх отдаде и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова

Днес, 6 ноември 2022 година, в Троянския манастир „ Успение Богородично “ бе маркирана 10-годишнина от кончината на Негово светейшество българския патриарх Максим.Поводът събра архиереите на Българската православна черква, ведно с игумена на Троянския манастир епископ Сионий, които отслужиха Света литургия и панихида до гроба. 

Патриарх Максим е погребан в църквата на Троянската света обител, близо до чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Да отдаде респект на починалия патриарх пристигна и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя участва на ритуала, а след това сервира цветя на гробното място. 

Припомняме, че на 24 април 2012 г. по предложение на Корнелия Маринова, тогава ръководител на Общинския съвет в Ловеч, Максим е избран с решение на общинските съветници за почетен жител на Ловеч поради огромните му заслуги за духовния живот на българския народ.

Обръщение към присъстващите от името на Негово светейшество Неофит, патриарх български, прочете Ловчанският митрополит Гавриил. В текста за Максим се споделя: „ Заветът му към нас бе да пазим светостта и единение на БПЦ. Единство, което той съумя да удържи в изискванията и неприязън и невиждан напън. Наш заветен дълг е да пазим в църквата паметта за него и да подражаваме на образеца му. “

Патриарх Максим умря на 6 ноември 2012 година на 98-годишна възраст, като беше отпред на БПЦ 41 години.

Роден е като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 година в село Орешак. Основно и прогимназиално обучение получава в родното си село. От 1929 г. учи в Софийската духовна семинария, която приключва в 1935 година На следната година става артист и деловодител на църквата „ Успение Богородично “ в Русе, като остава на поста до 30 април 1938 година. През септември същата година стартира да учи в Богословския факултет на Софийския университет. По време на ваканциите си е артист, библиотекар и просветител в Троянския манастир.Участва в изборите за Ловчански митрополит и на 20 ноември 1960 година е канонически одобрен за такъв. От 4 юли 1971 година до кончината си е български патриарх и софийски митрополит.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР